Index ¦ Archives ¦ Atom

Sałatka Cezar

Drogie czytelniki! Nie to żeby mój blog stawał się przepisownikiem, tyle że to jest najbardziej wydajna forma przekazania informacji. Tomek poprosił mnie o przepis, a tak to cały internet przy okazji się dowie.

[caption id="attachment_720" align="alignright" width="300" caption="Autor: Jun_k - deviantart"]image0[/caption]

Zatem wracając do samego Cezara, tyle ile widziałem przepisów, tyle widziałem różnych odmian. Ta sałatka z tego przepisu, wyjątkowo dobrze mi smakuję, więc polecam.

Sałatka Cezar

Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • sałata lodowa
  • 1 czerwona papryka
  • kukurydza konserwowa
  • pieczywo tostowe pełnoziarniste
  • Na sos:
    • 100 g majonezu
    • anchois (4 fileciki) - ja daje całą puszczeczkę najmniejszą jaką da się kupić
    • kapary (1 łyżeczka) - ja daje cały malutki słoiczek kaparów
    • tarty parmezan - 2 łyżki
    • śmietana (50g)
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny

Wykonanie

  1. Filety opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błon. Pokrój je w cienkie paseczki, dopraw solą i pieprzem, po czym usmaż na patelni do złotego koloru.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i zrób grzanki z pokrojonego w małe kostki pieczywa. (dopisek PL: ja po prostu smażę na patelni kostki chleba ciągle mieszając, i nie muszę bawić się piekarnikiem)
  3. Do miski (blendera) włóż majonez, kapary, anchois, wsyp parmezan, wlej śmietanę i zmiksuj wszystko na wysokich obrotach. Przypraw i dodaj ewentualnie soku z cytryny.
  4. Sałatę rozbierz, umyj, dokładnie osusz i poszarp palcami liście na mniejsze kawałki.
  5. Paprykę oczyść z pestek, i pokrój w drobną kostkę.
  6. Kukurydzę odsącz z płynu i wymieszaj pół puszki (ja daje całą - PL) z papryką.
  7. Sałatę ułuż na talerzu, wysyp na nią mieszankę warzyw i polej sosem.
  8. Dorzuć grzanki i ułuż usmażone, jeszcze ciepłe , paski kurczaka.

SMACZNEGO!

© Piotr Lemiesz.