Już wielokrotnie potrzebowałem tego przepisu i miałem dostęp do internetu, więc postanowiłem że w końcu go tu umieszcze.
Jest to prosty i smaczny przepis na ciasto.
Składniki
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru (może być brązowy)
- ¾ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- szczypta cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jabłka
- 15 dag orzechów włoskich
- 15 dag rodzynek
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie
Całe jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i utrzeć na głądką masę. Dodać rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Powstanie gęste ciasto.
Jabłka umyć obrać i pokroić na drobne cząstki. Kawałki jabłek włożyć do ciasta i wymieszać łyżką.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni celsiusza.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem (koniecznie - dopisek PL)
SMACZNEGO!